Tagjaink médiái

Horváth Balázs

Webhelyek és közösségi hivatkozások
http://www.avia-info.hu/

Szakirodalom és archív fotóanyag gyűjtése a magyar repülés történetével -elsősorban a repülőgépekkel- kapcsolatban, fényképezés hazai repülőtereken és repülés közben, makettépítés.

Czirók Zoltán

Link: https://aviatika.iwk.hu/k-u-k–luftfahrtruppe/
Az Osztrák-magyar Monarchia Légjáró Csapatai és a magyar katonai aviatika (1914-1921).
Történelem-technika szakos tanár (BDF), igazgatásszervező (CE ÁFK), történelem szakos bölcsész (ME BTK).

2000-től folytat repüléstörténeti kutatásokat, 2004 óta rendszeresen publikál; kutatási területe: katonai repülés az I. vh-ban, magyar repülőcsapatok története 1918-1921, II. vh. légi eseményei Vas megyében.
A honlapon a szerzőnek a repüléstörténet tárgyában született írásait találhatja meg a látogató, tematikusan csoportosítva. A cikkek/tanulmányok linkek segítségével érhetők el vagy letölthető fájlok formájában olvashatók. A tartalom egyelőre nem teljes, de folyamatosan bővül.

Szabó Péter

Link: http://dev.felhout.hu/
Sportejtőernyős, majd ejtőernyős katona. 1988-tól siklóejtőernyőzik. Siklóernyős oktató, tandem szakoktató, csörlés szakoktató, mentőernyő használat szakoktató, üzemi ellenőrző repülő és műszaki vezető. FAI arany sas teljesítmény jelvény tulajdonosa. A Felhőút Sportrepülő Egyesület elnöke és szakmai vezetője.

FELHŐÚT SPORTREPÜLŐ EGYESÜLET
Gödöllői székhelyű 2003-ban alakult egyesület, a jogelődök révén a múlt évezred 80-as évei óta repül együtt.

Vándor Károly

Link: www.soviet-airforce.com
A honlap a Szovjet repülőtér titkai kiállítás weboldala
A Szovjet Légierő 1944-1991 közötti magyarországi és ausztriai (igen, 1945-1955 között ott is állomásoztak szovjet csapatok) történetével foglalkozik. Ebben a témában több könyv szerzője, és barátaival a Szovjet repülőtér titkai kiállítás alapítója. A kiállítás 2021-ben lesz tíz éves, de korábbi állapotában már majdnem 30 éve létezik!

Most a berekfürdői önkormányzat üzemelteti. Számtalan korabeli fényképen és máshol nem látott filmfelvételen túl számos repülőgép fedélzeti bomba, MiG-21MF repülőgép kabin, Mi-24 harci helikopter vagy egy, 4 magánszemély tulajdonában álló, itt elhelyezett MiG-21bisz vadászgép látható a gyűjteményben. A mai kor gyermekei sem csalódhatnak: számos QR-kódos interaktív tartalom is lehívható a kiállítás megtekintésekor.

Zainkó Géza

Link: kepesrepules.wordpress.com
Gyermekkorom óta érdekel a repülés, ami később erre a pályára is vitt és 45 év 8 hónapot dolgoztam nagygépes repülőgép karbantartási területen. Az egyetemes repülés olyan színes és sokrétű, hogy lehetetlen mindennel foglalkozni, így jobbára a magyar repülést, azon belül is a közforgalmit kutatom.

Gyűjtöm a könyveket, fotózom, s miegymást, mely kapcsolatban lehet a repüléssel és kapcsolatot tartok fenn veteránokkal, hozzám „hasonszőrű” repülést kedvelőkkel. Igyekszem az ismereteimet feldolgozni, publikálni. Rövidebb-hosszabb írásaim száma közel 500 lehet, melyek egykori vállalati lapokban, alkalmi kiadványokban, postai terjesztésű magazinokban, valamint 1975-től a Malév Repülés- és Üzemtörténeti Kör, jelenleg a Magyar Repüléstörténeti Társaság kiadványaiban jelentek meg. Jelenleg nyugdíjasként az Aeroparkban végzek alkalmanként tárlatvezetést, tematikus sétákat, a honlapomon pedig a repülés varázslatos világába kalauzolom az érdeklődőket.

Zsaludek Endre

Link: http://li-2.hu/
A Li-2-es típusú utasszállító repülőgépről szóló honlapon elhelyezett dokumentáció alapja az 1982-ben, a MALÉV Repülés- és Üzemtörténeti Körének gondozásában megjelent típusismertető javított, bővített kiadása.

Az oldal áttekinti a repülőgép történetét, szól magyarországi alkalmazásáról, ismerteti a repülőgéptípus műszaki adatait részletes rajzdokumentációval. Végigkövethető a magyar tulajdonba került egyes repülőgépek sorsa a kezdetektől napjainkig, fotókkal, adatokkal kiegészítve. A színes rajzok nemcsak a hazai festésváltozatokat mutatják, hanem számos külföldit is. A repülőgép történetét ismerők által fellelt adatok itt összegezve megtalálhatók.
A honlapot fenntartja: Zsaludek Endre

Zsaludek Endre – Link: http://www.il-14.hu/

Az Il-14-es típusú utasszállító repülőgépről szóló honlapon elhelyezett dokumentáció alapja az 1984-ben, a MALÉV Repülés- és Üzemtörténeti Körének gondozásában megjelent típusismertető javított, bővített kiadása.

Az oldal áttekinti a repülőgép történetét, szól magyarországi alkalmazásáról, ismerteti a repülőgéptípus műszaki adatait részletes rajzdokumentációval. Végigkövethető a magyar tulajdonba került egyes repülőgépek sorsa a kezdetektől napjainkig, fotókkal, adatokkal kiegészítve. A színes rajzok nemcsak a hazai festésváltozatokat mutatják, hanem számos külföldit is. A repülőgép történetét ismerők által fellelt adatok itt összegezve megtalálhatók.

A honlapot fenntartja: Zoltai Péter és Zsaludek Endre